• Studiekeuze: begin op tijd!

  Reactie ouder:
  “Het studiekeuze onderzoek van T. is echt een succes. We zien dat T. veel meer focus en motivatie heeft sinds hij weet wat hij wil qua studie. Dit hadden we eerder moeten doen😊”

  Tegenwoordig moeten de scholieren al vroeg belangrijke beslissingen nemen die invloed hebben op hun vervolgopleiding. Als je 15 of 16 bent moet je je profiel kiezen en zo rond 16, 17, 18 jaar kom je te staan voor de vraag welke opleiding je gaat volgen na de middelbare school. Voor sommige jongeren is het duidelijk en zij weten snel wat zij willen. Voor veel anderen is de studiekeuze echter een lastige opgave, die zij graag voor zich uitschuiven. Het is voor hen en ook voor ouders moeilijk om de vele mogelijkheden te overzien.

  Soms blijven de jongeren te lang in het uitstelgedrag en komen ze in de stress omdat ze het nog niet weten en anderen uit hun omgeving misschien wel. De kans om “even snel” wat te kiezen zonder er goed over na te denken en zonder zich goed te informeren wordt dan steeds groter en daarmee ook het risico om op een niet goed passende opleiding terecht te komen. Als je kind zich niet prettig voelt bij de opleiding en besluit ermee te stoppen is dat erg jammer van de investering in geld, tijd en energie die je in een opleiding steekt. Bovendien begint dan het proces van het kiezen van een vervolgopleiding opnieuw.

  Hoe pak je het als ouder nu aan om je kind in een vroeg stadium te begeleiden met de studiekeuze?

  Hieronder 5 tips om je op weg te helpen.